2013. jan 17.

Kilóg a lóláb!

írta: szénhidra
Kilóg a lóláb!

Eger hivatalos újságjában 1%-ot sem érik el az ellenzéki megjenések

Furcsa látomásom támadt a minap. Mintha azt láttam volna, hogy egy méretes lóláb lógott volna ki egy kettős mérce alól. Vagy felől… A tények aztán beigazolódni látszottak, így elhatároztam, hogy veszek  is egy sorsjegyet. Miről van szó?

lóláb.jpgArról van szó, hogy tüzetesebben megnéztem az Egri Magazin tavalyi számait. Ide kattintva letölthetők. Azt vizsgáltam, hogy vajon mennyire elfogult a városi lap? Furcsa eredményre jutottam. Egy ilyen hivatalos városi lapnak nyilvánvaló feladata, hogy tájékoztassa az olvasókat a városban történő eseményekről, felhívásokat tegyen közzé, esetleg legyen informatív és szórakoztató, és esetleg hirdessen, reklámozzon. Ezeknek a követelményeknek a Magazin nagyjából eleget is tesz.

Ami viszont feltűnő, az az aránytalanság. Megszámoltam, hogy mennyi cikk szól a városvezetői többséget adó Fidesz-KDNP-Lokálpatriótákról és mennyi a Közgyűlésben szintén szereplő többi egri politikai alakulatokról.  Tizenöt nulla lett az eredmény. Tizenöt egyértelműen politikai színezetű cikk szólt a városvezetésről, és egy sem az ellenzéki tagokról. Az érthető és önmagában nincs is baj azzal, hogy a körzetek képviselőit bemutatják, csakhogy van rajtuk kívül még legalább öt, aki meg sem szólalhatott a város újságjában, holott tudomásom szerint az egriek adóforintjából is működik ez az újság. Az a tény, hogy 8-9 ezer szavazó bizalmát megkapó szervezetek képviselői nem kapnak nyilvánosságot, az azért elgondolkodtató. Persze nyilvánvaló, hogy Egerben olyan jól mennek a dolgok, hogy más hangnak nincs is értelme megszólalnia, nemhogy annak teret adni. Nohát!

De nézzünk még érdekesebb adatokat! Ott vannak a fotók. Elárulom, hogy a Lehet Más a Politika képviselői tavaly indítottak egy vicces felmérést maguk között arról, hogy a helyi hivatalos lapokban az egyes Fideszes, KDNP-s politikusok mennyiszer szerepelnek. Ebben a nemes versenyben Papcsák Ferenc (Bp. Zugló, polgármester, ogy-i képviselő) nyert, volt olyan zuglói hivatalos példány, amiben tizennégyszer szerepelt! Nos, ehhez képest a mi kormánypárti képviselőink visszafogottabbnak tűnnek. Habis László fényképe tavaly legtöbbet hatszor szerepelt egy Egri Magazinban, amúgy összesen 37 esetben találtam meg egy-egy képen az évben. Jó, ő a városvezető, meg országgyűlési képviselő, értem. De menjünk tovább!

A városvezetői többséget alkotó Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták képviselői az évben 33 képen szerepelnek, miközben egy db ellenzéki képviselőt találhatunk a 12 számban. Ez is érthető, hiszen mégiscsak ők a körzetek képviselői, mások egyáltalán nem tudják hitelesen képviselni a helyieket. Nem is kell róluk beszámoló, fotó, így hiteles. Biztos ez is egy olyan számomra ismeretlen axióma, amit magyarázni sem kell.

Ám nincs vége a történetnek. Az Egri Magazinban tiszta véletlenségből láthatunk tíz olyan képet, amin Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő is szerepel. Meg hat olyat, amin Horváth László és Lukács Tamás ogy-i képviselők láthatók. Még a megyei Közgyűlés alelnöke is szerepel egyik számban. Vajon akkor a többi országgyűlési képviselő és párt dolgozója miért nem kap teret, lehetőséget?

Arányaiban nézve a városvezetői többség 100%-ig uralta a város hivatalos újságját a megjelent cikkeket vizsgálva. Fotók, képek esetében Habis László polgármester 42%-ban, a többi Fidesz-KDNP-ELE képviselő 37,5 %-ban, Nyitrai Zsolt 11%-ban, egyéb kormánypárti képviselők, dolgozók 8,5 %-ban ellenzékiek 1%-ban részesülhettek.

kisgomboc.jpg

Csak a Fidesz, ugye hogy így szólt a választási szlogen? A kisgömböc is mindent akar, ilyen a természete neki.

Száz szónak is egy a vége. Ez így tömény Fidesz, KDNP és Lokálpatrióta propaganda. Ez így totális elhallgattatása az eltérő véleményeknek, ez így nem egy burkolt, hanem nyílt politikai nyomulás. És ne felejtsük el, hogy az egriek pénzéből. Ez így nagyon gáz.

Ja, ha elszámoltam, akkor bocsánatot kérek. Mégis félek nem ez történt. Aki kedvezőbb számokat tud mutatni az kérem jelezze!

 

Csarnó Ákos

képviselő,LMP

Szólj hozzá

fidesz kdnp propaganda lokálpatrióták