2011. dec 09.

Részvételi költségvetés Egerben

írta: szénhidra
Részvételi költségvetés Egerben

 A részvételi költségvetés a települési költségvetés összetételének, arányainak a meghatározása és működésének ellenőrzése egy minden lakos számára nyitott és átlátható, évente ismétlődő (jó értelemben vett) vitákon és tervezésen keresztül megvalósuló folyamat. A költségvetési folyamat területi és tematikus szinten zajlik. A lakosok tematikus beszélgetéseket kezdenek egyes kiemelt témakörökben, megfogalmazzák a problémákat és a feladatokat. Ezután civil képviselőket választanak egy évre, akik folytatják a további párbeszédet az önkormányzat és a lakosság között, rendszeresen beszámoltatják az önkormányzati képviselőket az elvégzett munkáról, és javaslatokat tesznek a következő éves költségvetési tételekre.

A döntés politikai felelőssége továbbra is a képviselőtestületé marad, de a döntéshozatalban szükséges a helyi lakosok által összegyűjtött javaslatok figyelembevétele. A részvételi költségvetés jelentősége egyrészt az, hogy javaslatokat lehet megfogalmazni a költségvetés egészére, a főbb kiadási arányok meghatározására pl. működési kiadások, beruházások, felújítások, vagyonhasznosítás (ingatlanértékesítés vagy bérbeadás), másrészt egy konkrét kisebb terület, feladat kerül meghatározásra, amelyről lakossági bevonás nélkül nem lehet dönteni. A költségvetési folyamatok „emberközelibb” alkalmazása a meghozott döntések megértését és nagyobb elfogadását is jelenti. Azzal, hogy a helyikhez közelebb kerül a döntés, azzal sokkal inkább magukénak is érezhetik a résztvevők a döntést és annak eredményeit. További előnyei a részvételi költségvetésnek:
 
  •  Növeli a kormányzat és a kormányzati intézkedések támogatottságát.
  •  Növeli a résztvevő politikai erők támogatottságát.
  •  Segíti a helyi szintű tervezést.
  •  Csökkenti a rejtett gazdaságot.
  •  Csökkenti a korrupciót és a közpénzek elpocsékolását.
  •  A helyi demokrácia minősége javul.
 
Javasoljuk tehát, hogy az önkormányzat vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy az 1% SZJA támogatás mintájára a költségvetés bevételének meghatározott mértékéig a részvételi költségvetés szabályai alapján lehessen dönteni, illetve javasoljuk bevezető (pilot) program keretében Eger egyik városrészében (Felnémet vagy Lajosváros) kipróbálni a részvételi költségvetés működését. Az 1%-os megoldás helyett jól működhet a rögzített pénzkeret biztosítása is.
 
A veszprémi LMP javaslata alapján
LMP Eger
 
Szólj hozzá

részvételi költségvetés lmp eger