2009. ápr 27.

LMP: Nem kellenek a lejárt szavatosságú politikusok

írta: torosziget
LMP: Nem kellenek a lejárt szavatosságú politikusok

Eger | Februártól működik pártként az LMP, vagyis a Lehet Más a Politika. A párt mai egri sajtótájékoztatóján Ivády Gábor azt mondta, hogy kész programjuk van, mely három pilléren áll: a fenntarthatóság, az igazságosság és a részvétel elvén.

Ivády Gábor - akit elsősorban Ivád polgármestereként ismerhetett meg az ország több akciója kapcsán - az egri sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy egy szervezetileg nagyon dinamikusan fejlődő pártként állnak a polgárok elé. Ismert arc nincsen soraikban, aminek az az oka, hogy lejárt szavatosságú politikusokat nem fogadnak maguk közé. Ezt a mostani tájékoztatót egyébként az LMP Egri Szervezete létrejöttének apropóján tartották.

A Lehet Más a Politika párttá alakulását megelőzően már 2007-től folyamatos munkát végzett annak érdekében, hogy kész programmal indulhassanak, amikor pártként bejegyeztetik magukat - hangzott el. Még néhány nap és az Európa parlamenti választásokra is összeáll a programjuk, amelynek egyik meghatározó eleme a zöld élénkítés költségvetési program, ami nem másról szól, mint 750 milliárd forint gazdaságot segítő átcsoportosításáról.

- A párt három pillérre alapozza politikáját - fogalmazott Ivády Gábor.
- Ezek egyike a fenntartható társadalmi környezet, a másik az igazságosság. Ez utóbbi pillérhez kapcsolódik a párt meghatározó jelmondata is: „Semmi nem fog megváltozni, amíg a közéletet nem tisztítjuk meg.” Ez a gondolat pedig már átvezet a harmadik pillérhez, az emberek részvételéhez a dolgok alakításában. Ezt alulról építkezve gondolják el, a civil szervezetekkel való együttműködésben.

A közélet megtisztításának a lényegét az antikorrupciós 12 pontban foglalták össze. Ezen pontok között többek között olyanok találhatók, mint az EP választások költségének 50 millió forintos maximálása, az önmérséklet, külön, a pártfinanszírozástól elválasztott kampányszámla. Kötelezővé tennék például a 300 ezer forintot meghaladó támogatás nyilvánosságra hozatalát is.

A Humanista Párttal közös lista második helyén szereplő Ivády Gábor elmondta azt is, hogy reális esélyt lát arra, hogy ő is bejusson az EP-be. Mindenesetre ha most átugorják a lécet, akkor jövő tavasszal a Magyar Parlamentbe is bekerülnek - vélekedett, majd hozzátette, hogy nagy a felelősségük, mert ha most nekik nem sikerül, akkor 15 évig senkinek. Abban biztos, hogy nem jutnak a Centrum, vagy a Vállalkozók Pártja sorsára - tette hozzá.

Forrás: heol.hu  Írta:  S. B. S.  2009. április 27.

Szólj hozzá

sajtó alakulás ivády gábor