2016. jan 11.

Fizessen a kormány késedelmi kamatot a rosszul járt dolgozóknak!

írta: szénhidra
Fizessen a kormány késedelmi kamatot a rosszul járt dolgozóknak!

Az LMP szerint nem elég, hogy a közszféra bértáblái nyolcadik éve vannak befagyasztva, még azt a kevés bért sem képes az állam időben kifizetni az alkalmazottainak, hiszen december után az újévben sem szűntek meg a kifizetések körüli problémák. A kormány tehát képtelen garantálni a bérek időben történő elutalását, márpedig ebben az esetben a hatályos törvények szerint is késedelmi kamat jár a dolgozóknak. Elfogadhatatlan, hogy eközben a közmunkásokat is rosszabb helyzetbe hozzák a közmunkabérek befagyasztásával.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy a közszféra drasztikus leépítésével való riogatások helyett tegye rendbe a kifizetéseket, kárpótolja a dolgozókat késedelmi kamatok kifizetésével, ahogy azt a törvény is előírja, és ne növelje tovább a dolgozói szegénységet a közszférában. December eleje ugyanis a közalkalmazotti bérek késedelmes kifizetésétől volt hangos. A kormány ahelyett, hogy azonnal lépéseket tett volna és kivizsgálta volna a késések okát, hagyta, hogy a kincstár és az intézmények egymásra mutogatása közben több százezer állami alkalmazott fizetése, vagy annak egy része ragadjon bent karácsonykor. A helyzet azóta sem javult: rengetegen vannak, akik a decemberi bérüknek is csak a töredékét kapták meg január elején.

 

szel_csarno-300x190.jpg

De nemcsak a bérkifizetések terén tétlen a kormány: egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a közmunkások mélyen a szegénységi küszöb alatti bérét idén tisztességgel megemelje, így a közmunkabér és a minimálbér közti távolság még nagyobbra, 21 ezer forint fölé nő. Miközben ma már minden negyedik állami alkalmazott közmunkás, és a létszámuk a 200 ezret is meghaladja, a kormány tudatosan tartja nyomottan a béreiket, így a közmunkabérek befagyasztása és a közmunkások számának erőltetett emelése egyre több dolgozót taszít a biztos szegénységbe. Az LMP kiáll azért, hogy ha már érdemi munkahelyteremtést nem képes az Orbán-kormány végrehajtani, a dolgozói szegénység felszámolásában haladjon előre és ne visszafelé.

Szél Bernadett
az LMP társelnöke

Csarnó Ákos
közigazgatási szakszóvivő

 

 

Szólj hozzá

bér lmp közalkalmazottak