2015. okt 18.

A hazaszeretet, mint politikai termék

írta: kebes
A hazaszeretet, mint politikai termék

Egy emlékhely avatás margójára

Ünnepség zajlott ma az egri várban. Úgy, ahogy egy ünnepség zajlani szokott. Volt magas rangú meghívott, voltak helyi pontentátok. Mondtak beszédet is annak rendje és módja szerint. Elmondták, hogy nemzeti emlékhely, meg hogy Gárdonyi, na meg az Egri Csillagok és persze Dobó és Európa védőbástyája. És fel is avatták, amit kellett.

egri_nemzeti_emlekhely576x356.jpg

Én pedig elmentem és meghallgattam őket. Mégiscsak nemzeti emlékhely, és hát ott van egy Komlósi neve azon a táblán, aki vagy ősöm, vagy sem. Mindenesetre, „Komlósi Antal, a szeptember 29-i rohamnál egy török zászlóvivőt akkor vágott le, amikor a zászlót kitűzte; a töröknek a zászlaja a török jobb karjával együtt lehullott a vár sáncába; Dobó 2 Ft jutalmat adott neki”.

Hallgattam hát Radnainé Fogarasi Katalint, Habis Lászlót és Nyitrai Zsoltot. Ez utóbbi úriember szavai különösen megragadtak. Szólott magyarságról, hazafiságról, sőt a “koncentrált hazaszeretet szívós fala”-ról is. Ez utóbbit még az MTI is lehozta, nem úgy mint a pénteki közleményünket az MTVA-ról.

Ideillő beszéd volt mi tagadás, tán még el is érzékenyülök, ha nem tudom, ha nem tapasztalom, hogy mi zajlik Egerben és szerte az országban. Mert, ahogy látom a nevezett urak élete nem a fentiekről, hanem valami egészen másról szól.

„Felépítjük Magyarország legnagyobb középkori katedrálisának főhomlokzatát, Dobó István egykori lakhelyét, a Provizori-palotát és természetesen nem feledkezünk meg a hozzá tartozó dézsmapincéről sem!” – mondják. Felépítjük, mert nemzetünk múltja és annak dicső emlékei, amiről ugye egy nemzeti kormány… Vagy felépítjük, mert itt és most ez az érdekünk? Vagy mélygarázst építünk a győri Duna-bástya szinte ép falai közé? Mert ott meg az az érdekünk és mit érdekelnek bennünket holmi romok! Vagy esetleg lebetonozzuk, mint a Bonyhádon előkerült XIV. századi gótikus templomot?  Mert mit nekünk múlt, mit nekünk emlékezet, ha egyszer el kell költenünk az uniós pénzeket!

Előadják itt a nagy szöveget magyarságról, múltról, dicsőségről, mert hát most ezt kell. Magukra terítik a nemzeti színűt, a sujtásost, a zsinórost, és aztán ha úgy hozza érdekük emlékhelyeket avatnak és várakat építenek, ha meg másként, akkor rombolnak, pusztítanak és eltüntetnek. A lényeg úgy sem ez, hanem a hatalom, a befolyás és persze a pénz. A megmagyarázhatatlan módon duzzadó bankszámlák, a maguktól növekvő lakások stb. A többi csak porhintés, csak politikai termék.

Eger, 2015. október 17. - azaz éppen 463 évvel a török hadak elvonulása után

Komlósi Csaba

Szólj hozzá

habis lászló egri vár nyitrai zsolt nemzeti emlékhely komlósi csaba