2015. sze 10.

Fát választott már?

írta: szénhidra
Fát választott már?

 

Lakossági megkeresések nyomán májusban fordultam az illetékes hivatalhoz az épülő kerékpárút nyomvonalán, elsődlegesen az Eger és Felnémet közötti szakaszon történő fakivágások miatt. Válaszukban a kivágások okán túl arról is tájékoztattak, hogy az érintett területen ősszel új fákat telepítenek. „A fasor összetételét még nem döntöttük el. Ezzel kapcsolatban szívesen vesszük esetleges javaslataidat, illetve civil szervezeteket is felkértünk erre.” – írták.

Táj- és kertépítő mérnökkel konzultálva megfogalmaztuk azokat az elvárásokat, amelyek a telepítendő fasorral kapcsolatban felmerülnek:

 

– szárazság- és várostűrő (légszennyezés) faj/fajta kiválasztása,

– a kerékpárútra hulló termés a közlekedést ne akadályozza (lásd csonthéjasok),

– a fasor az úthoz való közelesége miatt ágaival ne lógjon be zavaróan az útszelvénybe, gyökereivel a pályaszerkezetet ne károsítsa,

– őshonos, a bükkaljai, dél-bükki vegetációban is előforduló, vagy azzal harmonizáló faj/fajta előnyben részesítése, ezáltal a tájkapcsolat erősítése

A fentiek figyelembevételével a szakember az alábbi három fafajtát ajánlotta a kivágottak pótlására:

Oszlopos juhar (Acer platanoides ’Columnare’)

Az Európában honos korai juhar 8-10 méter magas, fiatalon tojás alakú, később oszlop formájú, sudaras koronájú fajtája, aranysárga őszi lombszínnel.

oszloposjuhar.png

 

Keskenylevelű kőris ’Raywood’ fajtája (Fraxinus angustifolia ’Raywood )

Fiatalon karcsú kúp alakú, később kiszélesedő koronájú, 20-25 méteres fa, ősszel skarlátvörös lombszínnel.

keskenylevelukoris.png

 

Ezüsthárs ’Szeleste’ fajtája - Tilia tomentosa ’Szeleste’

Akár 30 m-re is megnövő, egyenes törzsű, sudaras koronájú fa. Üde, félszáraz talajt igényel, mészkedvelő, a városi klímát jól tűri. Utak fásítására kiválóan alkalmas.

ezuszhars.png

 

Ön melyiket választaná?

 

Szólj hozzá

eger fa kerékpárút felnémet komlósi csaba