2015. máj 14.

Veszélybe kerülhet a régészeti örökségünk

írta: torosziget
Veszélybe kerülhet a régészeti örökségünk

Az LMP szerint megsemmisülhet vagy aszfalttakaró alá kerülhet az ország régészeti örökségének egy része a fejlesztési miniszter törvénymódosító csomagjának eredményeként, amely az infrastruktúra-beruházások gyorsítását célozza, az ellenzéki párt szerint azonban "legyalulja a magyar régészetet".

komlosi_csaba_oroksegvedelem_2015_590.jpg

Fotó: HírTV

Komlósi Csaba, az LMP kulturális szakszóvivője és egri önkormányzati képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján számos aggályt fogalmazott meg az előterjesztéssel kapcsolatban, a többi közt azt, hogy a kiemelt útépítések régészeti feltárási munkálatainak egy részébe nem akkreditált intézmények is bevonhatóak lesznek. Az előterjesztés rövidítené a feltárásokra rendelkezésre álló határidőt – fűzte hozzá a politikus, aki a legaggályosabbnak azt ítélte: sok esetben a váratlan leletek felbukkanása esetén is tartani kellene a beruházási határidőket.

Komlósi Csaba – aki szerint a kormányzat 2010 óta folyamatosan gyengíti a kulturális örökségvédelmi és természetvédelmi szabályokat –, a szakmai szervezetekkel való egyeztetést is hiányolta. Az előterjesztés egyes részei ellen a Magyar Régész Szövetség is tiltakozik – jegyezte meg.

A HírTV felvétele a sajtótájékoztatóról >

MTI/LMP Sajtó

Szólj hozzá

komlósi csaba