2014. sze 14.

LMP Eger program 2014: KÖLTSÉGVETÉS

írta: torosziget
LMP Eger program 2014: KÖLTSÉGVETÉS

Nagyobb beleszólást a költségvetésbe!

A Lehet más a politika mind a 12 egri választókerületben állított jelöltet és a héten egyéni jelöltjeinket valamint polgármester jelöltünket nyilvántartásba is vették. Köszönjük mindenkinek az ajánlásokat ill. az azok összegyűjtésében nyújtott segítséget!

Október 12-én is számítunk támogatóink szavazatára. Már most hangsúlyozni szeretném, hogy a választókerületekben az LMP leadott szavazatok nem vesznek el, hiszen minden egyes a pártunkra leadott szavazat közelebb visz ahhoz, hogy folytassuk munkánkat az egri közgyűlésben. Ez pedig megőrizné számunkra annak lehetőségét, hogy felügyeljük a közpénzek elosztását, küzdjünk a felesleges beruházások és a korrupció ellen. Tehát küldjenek a nyakukra minket!

Ezen túlmenően szeretnénk ha a város polgárai is nagyobb beleszólást kaphatnának a város költségvetésének kialakításába!

Úgy véljük ugyanis, hogy jelenlegi társadalmi gondjainkra nem a demokratikus intézményrendszer leépítése, hanem a demokratikus jogok kiszélesítése, a közvetlen részvétel lehetőségeinek megteremtése a megfelelő válasz. Szeretnénk, ha az egri polgárok nemcsak a választások idején lennének fontosak a városvezetésének, hanem folyamatosan és érdemben bele tudnának szólni a város ügyeibe!

Az egri adófizetők egyre kevésbé tudják meghatározni, hogy mire költsön a város, akár a civil szervezetek támogatásáról, akár a vállalkozások ösztönzéséről van szó. A jelenlegi támogatási rendszer átláthatatlan, szervilis, kiütközik rajta a személyes kapcsolatok fontossága, azonban a rátermettség vagy a kreativitás az uram-bátyám kapcsolati tőke nélkül nem érvényesülhet Egerben. Az elköltött pénzek felhasználásának ellenőrzése, az elvégzett munka mérése legtöbb esetben nem történik meg. Ezen változtatni kell!

Az LMP javaslata: Részvételi költségvetés

A részvételi költségvetés bevonja az állampolgárok szélesebb rétegeit a költségvetési folyamatokba, a közösségi erőforrások elosztásába. A települési költségvetés összetételének és arányainak a meghatározását, működésének ellenőrzését egy minden lakos számára nyitott és átlátható, évente ismétlődő, vitákon és tervezésen keresztül megvalósuló folyamatban végzi el. A költségvetési folyamat területi és tematikus szinten zajlik. A lakosok tematikus beszélgetéseket kezdenek egyes kiemelt témakörökben, megfogalmazzák a problémákat és a feladatokat. A képviselőtestület az így kialakított elképzelések mentén hozza meg döntését, a végrehajtás pedig ellenőrizhető.

A részvételi költségvetésnek számos előnye van. Ezek közül talán a két legfontosabb, hogy csökkenti a korrupciót, a közpénzek elpocsékolását és hozzájárul a demokrácia minőségének javulásához.

Magyarországon jelentős mértékű a korrupció az állami közigazgatás minden szintjén. Emellett mind a helyi önkormányzatok, mind pedig a központi kormányzat alacsony hatékonysággal költi el a közpénzeket. Az állami kiadások alacsony hatékonysága és a korrupció magas szintje miatt a lakosság elégedetlen és bizalmatlan a kormányzattal szemben.

A részvételi költségvetés nem csupán az intézkedések támogatottságát növeli és a konfliktusok konszenzusos megoldását segíti elő, hanem az önkormányzati költekezés átláthatóságának és elszámoltathatóságának is hatékony eszköze. Természetesen csak akkor tud megfelelően működni, ha az önkormányzati szervek elegendő információt szolgáltatnak a helyi költségvetésről és a költségvetési folyamatról. Ez a transzparencia lehetővé teszi az átlagemberek számára, hogy behatóan ellenőrizzék és folyamatosan kövessék a közösségi beruházásokat és kiadásokat.

A részvételi költségvetés a „demokrácia iskolájaként” is működik a polgárok, a politikusok és a hivatalnokok számára. A résztvevők ugyanis megtanulják, hogyan indokolják meg álláspontjukat sokszínű és ellentmondó vélemények közepette, hogyan értékeljék megfelelően az eltérő véleményeket, és hogyan értsék meg egymást. Ezek olyan alapvető készségek, amelyekre kimondottan szükség van egy olyan társadalomban, ahol alacsony az általános bizalom szintje, és a társadalmi szakadékok és sztereotípiák ellehetetlenítik a kommunikációt számos társadalmi csoport között.

Támogatási rendszer

A vállalkozások, társadalmi szervezetek támogatási rendszerét felül kell vizsgálni, a működő elemeket meg kell erősíteni. Egerben régóta működik a „cimkézés” rendszere, viszont az elérhető, cimkézhető összegeknek csak a töredéke jut el a civil szférához. A vállalkozások jelentős része nem is tud ezekről a lehetőségekről.

A városvezetés nem reagált azokra a felvetéseinkre, amik azt kérték, hogy legalább a saját rendeletünk mellett, a társadalmi szervezetek érdekében kampányoljunk támogatásért úgy, hogy az említett adón túl nem kell többletforrást kérni senkitől. Az IPA befolyik a városhoz, ebből megközelítőleg 50-60 millió forintot cimkézhetnének meg a vállalkozások nemcsak társadalmi szervezetek részére, de önkormányzati intézmények részére is, mint pl. óvodák, színház, stb.

A támogatási rendszer átalakításának legfontosabb elemének az elszámolhatóságnak kell lennie! Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor a polgármesteri, bizottsági szintű pénzosztást lehetőségét szűkíteni fogjuk, a sokszor tenyérből etetésnek tűnő rendszert felszámoljuk, a támogatásokról a döntést a társadalmi szervezetek kezébe adjuk.

Komlósi Csaba - egyéni választókerületi képviselőjelölt Eger 6. vk.
LMP sajtótájékoztató 2014.09.11.

ugroiskola.jpg

Szólj hozzá

eger lmp program 2014 önkormányzati 2014