2013. máj 27.

Májusi Közgyűlés Egerben

írta: szénhidra
Májusi Közgyűlés Egerben

egyéves.jpgA hivatalos városházi közleményektől eltérően itt azokról az eseményekről is lehet olvasni, amit a hivatalos sajtó nem ír meg a május 23-i Közgyűlésen elhangzottakról.

Bizottsági és felügyelőbizottsági helyek

Az előző városvezetői ciklusok alatt szokásban volt, hogy a bizottságok személyi összetételének változása esetén egyeztetnek a Közgyűlésben szereplő képviselőkkel, pártok képviselőivel. Az elmúlt két és fél év alatt már volt egy-két változás, de a városvezetői többség, a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták – nem voltak hajlandóak a szokást megtartani, erőből saját jelöltjeiket helyezték a különböző pozíciókba. Legutóbb 2012. decemberében történt, hogy a Székhelyis-listázós botrányba belebukott Orosz Lászlóné Ibolyát rehabilitálta a fideszes városvezetés, és természetesen akkor sem egyeztettek ellenzéki szervezetekkel. Ugyanakkor Habis László polgármester kijelentette a jogos kritikák hallatán, hogy legközelebb egyeztet. Nos, nem egyeztetett, szóval az ígéretekből semmi sem lett, ismét erőből, előzetes tájékoztatás nélkül, diktátumszerűen helyezték el embereiket az egyes bizottsági helyekre. Ez Habis László és a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták szégyene.

 

Parkolóhelyek drágulása

A Közgyűlést megelőzően hosszas bizottsági vita tárgya volt a parkolási díjak emelése és új övezetek bevonása a fizetős rendszerbe. Hát hogy is mondjam… Maradjunk annyiban, hogy kicsit kidolgozatlannak tűnt az előterjesztés, aminek egyetlen nyilvánvaló magyarázata van: nincs senki ebben a városban, aki meg tudná mondani, hogyan kellene kezelni a városban a parkolás és a Belváros feloldhatatlannak tűnő kérdését. A vita a Közgyűlésben is folytatódott. A többség leszavazta az időkorlát nélküli vita indítványomat, így aztán nagyon kifejteni nem lehetett a vélenyeket. Itt most elmondom azért, hogy szerintem a városvezetés koncepciótlan. Egyrészt nem tudja eldönteni mit részesítsen előnyben: a Belváros könnyű megközelítését, az autósok kiszorítását a Belvárosból, az alternatív közlekedést vagy egyszerűen az épülő parkolóház által okozott költségvetési lyukat szeretné befoltozni? Tömegközlekedés? A jegyek drágulnak, egyre kevesebben használják a buszokat. Kerékpáros közlekedés? Infrastruktúra szakaszos, tárolók alig, morál alacsony, és egy patakmederben húzódó, totál használhatatlan kerékpárút is bonyolítja a helyzetet…

Az un. nemzeti oldal

Volt egy terv, hogy akarnak többen egy országzászlót állítani Egerben a trianoni békediktátumra – és nem utolsó sorban a ’45 előtti időkre – való emlékezés nevében. Ez annyiban változott, hogy egy emlékhely bizottság felállítását is kezdeményezte a városvezetői többség. Csupa jobbos politikussal és taláros segédcsapat taggal: 4 Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta, 2 jobbikos és 3 fertálymester is tag lett ebben a bizottságban, de az említettek politikai nézetrendszerétől balra állók illetve az egy szem független egy szót sem érdemeltek az ügyben. Úgy kihagyták az említetteket a „buliból”, hogy csak na. Jeleztem is, hogy némi kettős mércét látok, amikor az un. jobboldali és un. nemzeti erők kisajátítják az ilyen-olyan jelképeket, jól kizárják a többieket az egészséges szintű „jelképhasználatból” aztán pedig ügyesen ledurrantják azokat, akik emiatt nem használják ezeket a nemzeti jelképeket. Unom már ezt a szégyenletes kettősmércézést. Nem az országzászlót és annak irredenta vonulatát sérelmezem elsősorban, az nem az én asztalom, hanem, hogy eleve elítélik a „másik” oldalt és még csak fel sem merül bennük, hogy esetleg vannak olyanok, akik a helyi értékekre szintén büszkék és esetleg az ő véleményük is számíthat. Ez pedig megbélyegzés és árokásás, a Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták-Jobbik koalíció szégyene… A felajánlott lemondás érthető és világos, mindazonáltal álságos az előterjesztő magyarázata, hogy csak páratlan lehet a bizottság létszáma.

A nap poénja

Oktatási témában előterjesztettem egy javaslatot, hogy az Egerben már létező de elkülönülő párbeszéd résztvevői (Klébelsberg Intézet, önkormányzat, diákok,  tanárok és szülők) egy asztal mellett beszélhessenek az egyes felmerülő problémákról. Ez lett volna a települési oktatási kerekasztal. (Ide kattintva több információ érhető el.) A többség leszavazta, illetve egy módosítóval kiforgatta az előterjesztést és egy hasonlót, de amúgy egy teljesen mást kezdeményeztek, immár fideszes javaslatként. Vicces.

Javaslat :)

Napirend utáni felszólalásomban jeleztem egy problémát, miszerint az iskolás gyerekek étkezési díjait a mai napig csak személyesen és csak készpénzzel lehet kifizetni az EKVI-nél. Szerintem rengeteg időt, energiát és bosszankodást tudnánk megspórolni a szülőknek, ha lehetővé tennénk, hogy akár banki átutalással is rendezzék a kötelezettséget. Ez egy igazán közérzetjavító "fejlesztés” lehetne!

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

Szólj hozzá

eger közgyűlés lmp