2012. dec 11.

Szegény jegyző, ez így gyilkos lesz

írta: szénhidra
Szegény jegyző, ez így gyilkos lesz

sor.PNGA regisztrációt is szabályozó, előíró törvényt a köztársasági elnök előzetes normakontrollra küldte. Ez jó hír, meglátjuk mit döntenek az alkotmánybírók. Addig viszont nézzük meg helyi hatásait – ha esetleg túlélné a vizsgálódást a törvény, illetve a regisztrációról szóló passzusai túlélők lennének.

A legutóbbi választáson Egerben 45859 választópolgár járulhatott volna az urnákhoz, vagyis ennyi egri szavazhatott volna az önkormányzati választáson. Az új regisztrációs elképzelések szerint tehát kb. ennyi emberről kellene gondoskodnia a jegyzőnek, illetve hivatalának, hogy a választásra bejegyeztethesse magát.

- A regisztrációs időszak nyolc hónap, 2013. szeptember 1-jétől 2014. április 30-ig tart, ez átlag havi 20-21 munkanap, vagyis számolhatunk 168 munkanappal.

- A 168 munkanap 1344 munkaóra (vagyis 80640 perc).

- Az ügyfélkapu, az elektronikus regisztrációt segítő megoldás, még gyerekcipőben jár, nagy áttörés nem várható. Országosan mintegy 1 millióra tehető az ügyfélkapuk száma. Ezt a számot Egerre vetítve 5-6000 ügyfélkaput kapunk, ennyivel kevesebb embernek kell beballagni a jegyzőhöz. A számolás egyszerűsítése végett a gyalog regisztrálók száma 40000 fő.

- Naponta a hivatalban 238 fő regisztrálását kell biztosítani, vagyis az egy regisztrációra jutó idő 2 perc.

A kormányzati kommunikáció szerint a regisztrációra elég lesz 1 perc.  Meg hát valljuk be, nem fog mindenki regisztrálni, hisz korábban szavazni sem ment el. No de az az egy perc az nagyon nem egy perc – a hivatalba el kell menni, ott sorba kell állni és ott személyazonosságot kell igazolni… Hoppá! Hogy lesz megállapítva az egyezés? Hát a népesség-nyilvántartásból, ugye, ami a korábbi választói névjegyzék alapja.

A  kör bezárult.

Szólj hozzá

regisztráció jegyző