2012. okt 30.

Őszi hulló kékcédulák

írta: szénhidra
Őszi hulló kékcédulák

cedula.jpg

 

 Nagyüzemi választási csalások lehetőségét veti fel az, ha a választási regisztráció bevezetésével párhuzamosan megszüntetik a központi lakcímnyilvántartást. A regisztráció bevezetésével teljesen kaotikussá válna a választási folyamat, a lakcímnyilvántartás eltörlése pedig lehetővé tenné, hogy ebben a kaotikus helyzetben a pártok visszaéljenek azzal, hogy az állam nem tudja pontosan követni, ki hol regisztrált, ki hol adta le a szavazatát, sőt azt sem, hogy ki hányszor szavazott.

  Ez egy olyan típusú választási csalás lehetőségét hordozza magában, amelyet 1947-ben a kommunista párt követett el a kékcédulás választások során.

 A regisztráció önmagában is súlyos visszalépés a demokratikus választási eljárásban, hiszen súlyosan korlátozza azoknak a választóknak a választójogát, akiknek fizikailag nehéz regisztrálniuk, de ha ezt a regisztrációs eljárást a lakcímnyilvántartás eltörlésével kötik össze, az bizony a nagyüzemi választási csalások lehetőségét is egy olyan jövőképként vázolja fel, amivel kapcsolatosan egyelőre fideszes képviselők semmilyen meggyőző érvet nem tudtak mondani.

LMP sajtó/Karácsony Gergely/fotó: Kovács Tamás

Szólj hozzá

választás regisztráció lmp alaptörvény