2012. okt 08.

Öt érv a termelői piacok mellett

írta: szénhidra
Öt érv a termelői piacok mellett

termeloi_piac.jpgMár fárasztó lehet, hogy folyamatosan a bolhapiacokról írok, így most egy rokon témában fogok inkább. Azon máig nem tudom túltenni magam, hogy értelmes indok nincs a mai napig arra, hogy miért ne lehetne Egerben bolhapiac, a termelői piac helyzete azonban némiképp más.

Ebben az évben júniusban volt egy bizottsági ülés (Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottság), ahol konkrét tervek kerültek elő azzal kapcsolatban, hogy a város több pontján termelői piacokat lehetne létrehozni. A termelői piac előnyeit nagyon sorolni nem kell, néhány azért ideférhet:

- mindig házi termékek kerülhetnek pultra

- a környék kistermelőinek, őstermelőinek bevételt biztosít (így áttételesen adóbevételeket)

- helyben marad a pénz

- nem kell feltétlenül bemenni a kp-i piacra - főleg most, hogy építkezés folyik a Piaccsarnok mellett és a közlekedés rendje némileg felborult 

- közösségi térként is megállja a helyét egy ilyen kis piac

 

E piacokra igény lenne, ezt a bizottsági ülés is tényként kezelte (aztán valahogy nem jutott tovább az ügy, pedig további tanácskozásra javasolta!) Nem csak keresleti oldalról, hiszen jóféle zöldségre-gyümölcsre mindig szükség van, azonban lenne olyan is aki maga is megszervezné és üzemeltetné e piacokat. És itt érünk el a klasszikus problémához, ami sok egri ötlet halála. Hogy miért nem a város veszi kézbe az ügyet? Miért magánvállalkozás? Hogy lesz rend? Az iskolák udvara rossz, és így tovább. Ezek jogos kérdések, de mind megoldható. Így csak éppen a lényeg veszik el, méghozzá a cél. Logikusan vezessük le: ha eddig senki nem csinálta, jelesül az önkormányzat sem, akkor miért baj, ha esetleg más, esetleg egy vállalkozás csinálja? Nézzük már kérem a fentebb vázolt előnyöket is, csak csinálja már valaki!

Miért fél ez a város bármi újtól?

Nem szeretném, ha ez az ügy a szűklátókörűség vagy az impotens tökölés miatt futna úgy zátonyra mint ahogy a botrányos bolhapiacos történet.  

Csarnó Ákos

tanácsnok

Szólj hozzá

lmp termelői piac csarnó ákos lmp eger