2012. máj 11.

Tiltott, Tűrt, Támogatott - folytatás

írta: szénhidra
Tiltott, Tűrt, Támogatott - folytatás

Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése bizottságainak ülése nyilvános. Az ott elhangzottakról a jegyzőkönyvön túl a történéseket jól visszaadó hivatalos hangfelvétel is készül. Az üléseken a tanácskozási joggal meghívottakon kívül akár az egri polgárok, lakosok, az ügyeket érintők is részt vehetnek. A bizottsági munkát nem úgy kell elképzelni, mint egy fehér abrosz és gyertyafény melletti kedélyes munkaebédet, hanem sokszor inkább úgy, mint érdekek ütköztetésének színterét. A bizottságok vezetője az elnök, aki képviselő, és aki egyébként ott ül Eger város Közgyűlésében és egyrészt ugyan bizottságát is képviseli, de elsősorban választói, Eger lakói felé van elszámolni valója.

Az ügy egyik főszereplője Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták) tanácsnok, a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke a következőt nyilatkozta a lista ügyben:
„Eger város kulturális bizottsága igyekszik azokat az elveket és szempontokat figyelembe venni, amelyek követendőek egy érseki székhelyen, Eger városában.” (
TV Eger)


Csákvári Antal tanácsnok (Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták), aki pedig a Humánerőforrás Bizottság elnöke még sajnos nem nyilatkozott az ügyben, véleményét, indokait nem ismerjük a mai napig, pedig vastagon benne van ő is. Ugyanis néven nevezett lett:
„Miután elkészült a rendezvény plakátja, Pataki két képviselőtől is telefont kapott. Az egyik telefonáló elmondása szerint Orosz Lászlóné volt, a másik Csákvári Antal, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a közgyűlés Humán Erőforrás Bizottságának elnöke.” (
index.hu)

"- ...de mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt egyből leállítottuk.
- Ez így volt."
(
lmpeger.blog.hu)

Olvasgattam pár jogszabályt, helyi rendeletet, de egyikben sem találtam olyan hatáskört, ami megilletne bármilyen képviselőt, hogy csak úgy, bizottsági vagy közgyűlési határozat, felhatalmazás nélkül, magánkezdeményezésre telefonon utasítgasson önálló városi intézményvezetőt. Szépen is néznénk ki, ha mondjuk én utasítanám a Hőközpont vezetőjét, hogy akkor most jobbra, vagy balra forgassa a fűtést szabályozó csapot...

Egy olyan városban, ami hivatalosan is büszke érseki központi jellegére, miért fordulhat elő az, hogy az utolsó párttitkári letelefonálás után 23 évvel ismét ez folyik? Természetesen az érintettek letagadhatják a telefonálgatás tényét, de ettől függetlenül most már minden egri tudja, hogy valami szörnyen sántít ebben a történetben. Mi több, még fenyegetés is elhangzik:

„Amikor engem Csákvári felhívott, és mondta, hogy ide Székhelyi nem jöhet, én pedig gyakorlatilag az állásommal játszom, akkor felháborodtam.” (
index.hu)

Tisztára olyan, mintha Aczél elvtárs szelleme került volna közénk. Ízlelgessük: Aczél György (MSZMP), Csákvári Antal (Fidesz-KDNP-Lokálpatrióták), Orosz Lászlóné Ibolya (Fidesz KDNP-Lokálpatrióták). Lehet azzal jönni, hogy az elmúlt huszonhárom évben mások is telefonálgattak, de ez nem mentség. Amikor iskolás voltam és egy egyessel értem haza és anyukám kérdezte, hogy ez most mi, és én mondtam, hogy a Tominak, meg a Zolinak is egyese lett, egy nyakleves érkezett és mellé még ugrott a délutáni foci is. Egyből irány a bünti, a tanulás, mert a hibát helyre kellett hozni. Nos, ezt még nem láttam ebben a történetben eddig.

Mi
már április közepén már jeleztük, illetve május elején hogy minden politikai hovatartozás vagy egyéb körülmény miatt hátrányosan megkülönböztetett művész mellett kiállunk, illetve kértük a várost vezető Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta szövetséget, hogy tegyenek valamit. Most már végképp itt az ideje, azt gondolom. A két érintett tanácsnok, akik e szövetség jelöltjeiként indultak, levakarhatatlanul oda fognak kozmálni a várost vezető szervezetekhez ha nem állnak ki és egyértelműen nem mondják ki, hogy bocsánat, ez nem volt szép, nem teszünk ilyet a jövőben, mert már nem tudunk képviselők lenni többé, mert már nem tudunk a választók szemébe nézni.

Egy művész, legyen bármilyen csapnivaló csepürágó vagy éppen a elismerések és kitüntetések birtokosa, művészetének legnagyobb és egyetlen fokmérője a közönség. Ne szóljon bele tehát senki politikus abba, hogy ki játszhat, ki nem, hiszen majd a közönség eldönti. A művész legnagyobb szégyene a közöny vagy ha esetleg nem tapsolnak neki. Ennyi és nem több. Nem kell ide politikus, meg telefon, ennyi pont elég lett volna.

 

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke

(kép: rtlklub.hu)

Szólj hozzá

orosz lászlóné lmp lmp eger csákvári antal pataki zsuzsa egriugyek.hu