2012. máj 08.

Tiltott, tűrt, támogatott – Újra listán a művészek?

írta: szénhidra
Tiltott, tűrt, támogatott – Újra listán a művészek?


Az LMP tiltakozik az ellen, hogy politikai nézetei miatt tiltólistára került Egerben Székhelyi József színész. A párt felszólítja a város fideszes vezetését, hogy vonja le az ügy személyi konzekvenciáit, és hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy politikai alapon irányítsa a kulturális területet.
„Villont baromira tudja”, politikai nézetei miatt mégsem léphetett fel Székhelyi József tavaly a Középkori Piactér című rendezvényen Egerben – derül ki az önkormányzat kulturális bizottságának nemrég nyilvánosságra került jegyzőkönyvéből és hangfelvételéből.
A jelenlévők az önkormányzati vezetés azon igényéről és gyakorlatáról beszélgetnek, amely szerint a kulturális eseményekre a fellépőket politikai hovatartozásuk szerint kell meghívni vagy onnan eltiltani. Elhangzik az is, hogy szükség lenne olyan listára, amely felsorolja a nemkívánatos művészeket. Úgy tudjuk, nem csak Székhelyi József, hanem más egri művészek is felkerültek már a képzeletbeli listára.
Az LMP tiltakozik Orosz Lászlóné KDNP-s bizottsági elnök „most megtehetjük” hozzáállása és az országszerte tapasztalható fideszes gyakorlat ellen, ahogy megszállják a kulturális intézményeket. Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz politikai ügyként kezeli a területet, fikarcnyit sem törődve a szakmaisággal és azzal, hogy éppen a nemzeti kultúrát gyengítik.
Szomorú az is, hogy a „zsidózással” görbe tükröt állító Várkonyi György, az egri EVAT Zrt. vezetője megjegyzését hallgatólagos egyetértéssel nyugtázták a jelenlévők, és meg sem fordult a fejükben, hogy a kritikát visszautasítsák.
Az LMP várja az ügyben indított önkormányzati vizsgálat eredményét, és reméli, a politikai megrendelést adó képviselők levonják a megfelelő következtetéseket.

Budapest, 2012. május 8.

Csarnó Ákos,
az LMP egri önkormányzati képviselője

Karácsony Gergely
országgyűlési képviselő,
a Kulturális és sajtóbizottság alelnöke

Szólj hozzá

lmp lmp eger lmp heves megye