2012. feb 22.

Egy képzeletbeli telefonbeszélgetés ma Egerben, a színház ügyében.

írta: szénhidra
Egy képzeletbeli telefonbeszélgetés ma Egerben, a színház ügyében.

Ha megtörténne, akkor mindenképpen úgy kezdődne, hogy a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának felesége, aki nem teljesen véletlenül alpolgármester is, a bizottsági ülést követően, de még a Közgyűlést megelőző napon felhívná az LMP-s képviselőt. A beszélgetés abba az irányba indulna, hogy a bizottsági ülésen elhangzottak mennyiben helytállóak, de leginkább a gazdasági igazgatói pozíció kérdése lehetne a legizgalmasabb, mert hogy jogi kérdések merülnek fel. Esetleg az újonnan kinevezni szándékozott művészeti igazgató kérdése is felvetődhetne, de az annyira nem is lenne lényeg.

Feltételezhetjük, hogy a beszélgetés hirtelen, minden előzetes jel nélkül abba az irányba fordulna, hogy elhangozna egy olyan kérdés, hogy miért tolja a párt BD és NE szekerét, illetve a párt tagjai miért támadják a színházat az internet nyilvánossága előtt. Ha a képzeletbeli beszélgetés idáig jutna, akkor a képviselő megkérdezné némi szemöldökfelvonás mellett  a telefon másik oldalán beszélőt, hogy mégis mire gondol pontosan. Erre valószínűleg az a válasz érkezne, hogy az LMP egyik jeles tagja, aki itt és itt dolgozik, megoszt bizonyos tartalmakat bizonyos lakásszínházról és minősíthetetlen szavakat használ...

Erre nyilvánvalóan az lehetne a viszontválasz, hogy a képviselő tisztelettel kéri, hogy ha megmutatnák neki ezeket a beszélgetéseket, bizonyítékokat, mert amúgy kategorikusan visszautasítana minden ilyen vádat, mert egyrészt nettó baromság és hazugság lenne, másrészt bizonyos határ átlépése még egy feltételezett telefonbeszélgetés során sem megengedett. Persze ha elhangoznának ilyenek, főleg határátlépések. Nyilván ilyen bizonyítékok nem lennének, mert hát izé… már törlése kerültek volna, ha egyáltalán lettek volna, illetve mások küldték volna azokat és igazából nem is lenne ez érdekes, lépjünk is tovább, mert akinek egyessel kezdődne a lokálpatrióta egyleti tagkönyvének a száma, és akinek sokat köszönhet a város végül is mégse mondana ilyet. Ez köztudott.

Aztán elhangozhatna például egy ilyen feltételezett beszélgetésen, hogy fentebb említett monogramok tulajdonosai hogyan és kinek tesznek keresztbe. Esetleg elhangozna, hogy miért kell átpolitizálni a helyi kulturális életet is, mert esetleg ha így is lenne, akkor romok maradnának Egerben. Kulturális romokra gondolhatnánk, ha ilyen elhangozna, de a válasz legfeljebb arra térhetne ki, hogy jelenleg az alpolgármester asszony politizál és helyezi be a képviselőt politikai kontextusba, aki dermedten hallgatna a vonal ezen végén… De mint említettük, ez csak fikció, más nem is lehet.

Kérdésként merülne fel a kettős mérce alkalmazása is, ebben viszont biztos vagyok! A Kaláka Fesztivál nyilván jó lenne, de az Agria Nyári Játékok minden bizonnyal ármány áldozata, mert a szocialisták kérdezősködnének és javaslatokkal álltak elő e tárgyban. Erre a képviselő jelezné, hogy nem érdekli a kellőnél jobban mások elképzelése, még a kormányzó szövetség álláspontja sem, valamint nem gondolná-e az alpolgármester asszony, hogy etikai kérdések felmerülése miatt vannak támadások kereszttüzében, miszerint férj-feleség illetve színidirektor-alpolgármester kapcsolat áll fenn? Erre csakis olyan válasz érkezhetne, hogy természetesen nem, hiszen csak segítő, tanácsadói munka lenne, amit végez, és hát szavazati joga sincs. Épp ezért egy ilyen telefonbeszélgetés sem hangozna el természetesen. És persze az sem elképzelhető, hogy az LMP-s képviselőt nem nagyon érdekli politikai színezet, de kulturális elköteleződés sem egy-egy kérdése felvetése közben, miközben azon dolgozik, hogy Egernek legyen kiemelt kategóriájú színháza.

A képviselő nem tart ilyen beszélgetésektől, de a jövőre való tekintettel valószínűleg egy „felvétel” gombot fog majd nyomni egy elektronikus eszközön, ha netán ilyen beszélgetések esetleg mégis elhangoznának. Azonban azon is elgondolkodik, hogy baj-e az, hogy még mindig vannak, akik szabadon dönthetnek arról, hogy milyen híreket osztanak meg közösségi hálózati felületeken és milyen dolgok érdeklik őket. De nyilván mivel ez buta felvetés, végül is el is hessegeti messzire.

 

dr. Csarnó Ákos

tanácsnok

Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke

Szólj hozzá

eger lmp gárdonyi géza színház csarnó ákos lmp eger