2011. júl 28.

Lehet Más a Propolisz?

írta: szénhidra
Lehet Más a Propolisz?

Az LMP felszólítja az Orbán-kormányt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy ne lehetetlenítsék el a magyar méztermelőket. Kardeván Endre országos főállatorvos egy uniós előírás hiányára hivatkozva, amely szerint nincs felső értéke a méz antibiotikum tartalmának, zéró toleranciát hirdetett. Megtiltják a magyar mézek forgalmazását 1-2 mikrogramm/kg antibiotikum tartalom esetén is, miközben a gyakorlatban Európa-szerte 10 mikrogramm/kg-os határt tolerálnak a hatóságok.

Ez a keménykedés nem egészségügyi érdekeket szolgál. A húsban, zsírban, májban ennek az értéknek a tízszerese a hallgatólagosan megengedett, pedig ezekből lényegesen többet fogyasztunk, mint mézből.

A magyar méz egészséges! Sokszor abból ered a gond, hogy a magyar mézet távoli országokból behozott, gyakorta szennyezett mézzel keverve hozzák forgalomba. Az LMP követeli a kormánytól, hogy elsősorban az ilyen visszaélések ellen lépjen fel, hiszen ez a gyakorlat vezethet legkönnyebben a magyar méz lejáratásához a bel- és külpiacokon.

Jó lett volna, ha az Orbán-kormány közli, hogy a meghirdetett gazdasági szabadságharcot kik ellen indítják. A mézszabályozási csatában egyelőre a hazai termelők maradnak alul, az uniós rendeletek esztelenül hirtelen, szigorú betartatása nekünk, magyaroknak csak kárt okoz. Az évente 25 milliárd forintot termelő és közel 20 ezer családot eltartó, Európában és a világban is kiemelkedő teljesítményű méhészeti ágazatunk jövője bizonytalanná vált.

Az LMP szerint a hosszú távra munkahelyeket teremtő zöld fordulat egyik nélkülözhetetlen eleme az egészséges, jó minőségű hazai termékek piacra jutásának elősegítése.

Ezért támogatjuk a célt, hogy teljesen tiszta legyen a magyar méz – és minden más magyar élelmiszer. Fontos azonban, hogy a kormány olyan átállási időszakot biztosítson, mely lehetővé teszi a magyar termelők számára az alkalmazkodást az új követelményekhez, s az ehhez szükséges technológiaváltást. Nyilvánvaló magyar érdek, hogy a magyar élelmiszer-termelők talpon maradjanak.

Várjuk, hogy a kormány bemutassa, milyen stratégia alapján kívánja feléleszteni hazánkban a természetközeli gazdálkodást, helyreállítani a biológiai sokféleséget.

Az LMP azt várja, hogy a magyar mézzel szembeni követelmények szigorodása ne vezessen a tisztességes méhészek tönkretételéhez, mert akkor hamarosan csak a kétes eredetű szirupok közül válogathatunk a boltokban.

Budapest, 2011. július 27.

LMP Sajtó / MTI

Szólj hozzá

méz méhészet lmp lmp eger