2011. júl 19.

A Fidesz a szocialisták nyomdokain - Balázs József nem méltó a képviselői mandátumra

írta: kebes
A Fidesz a szocialisták nyomdokain - Balázs József nem méltó a képviselői mandátumra

Botrányos beszélgetést hozott nyilvánosságra Juhász Oszkár Gyöngyöspata újonnan megválasztott Jobbikos polgármestere. A választókörzet egyéni képviselője, Balázs József (Fidesz) a vele való együttműködéstől tette függővé Gyöngyöspata támogatását, és a személyével kapcsolatos kritikák miatt tulajdonképpen kizárta, hogy Juhász megválasztása esetén bármilyen támogatást is kaphatna a jövőben a település. Amennyiben a képviselő a felvételen hallható állítást nem tudja hitelt érdemlően cáfolni, akkor az LMP szerint méltatlan a mandátumára.

Azzal együtt, hogy a Jobbiknak a kisebbségi és többségi társadalom közötti szakadék mélyítését célzó, az etnikai feszültségszítást szolgáló politikáját elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak tartjuk, az LMP-nek kötelessége kiállni a gyöngyöspatai polgárok érdekeiért, politikai szabadságjogaik védelméért, és a korrekt politikai verseny szabályainak betartásáért.

A helyzet nagyon ismerős. Emlékezhetünk még Veress János és Lamperth Mónika nyilvánosságra került hasonló tartalmú kijelentéseire, amelyek szerint az MSZP támogatottságától függ egyes települések pályázatainak elbírálása. A Fidesz akkor lemondásra szólította fel Veress Jánost. Az LMP bízik benne, hogy a kormánypárt a jelenlegi helyzetben nem változtatja meg korábbi elvi álláspontját, nem próbálja kimosdatni Balázs Józsefet, és konzekvens módon eljárva saját képviselőjét is lemondásra szólítja fel.

Az LMP már a választási programjában is jelentős problémaként tüntette föl a pártlogika alapján működő pályázati rendszert, az önkormányzatok közötti különbségtételt aszerint, hogy ki milyen politikai párttal működik együtt. Az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán készülő koncepciónkban egy olyan finanszírozási rendszer mellett állunk ki, amelyben minimális a politikai döntésen alapuló rejtett támogatások lehetősége.

A Fidesz kormányzása azonban sajnos ezzel teljesen ellentétes irányba mutat. Láthattuk Esztergom példáját, ahol az „együtt nem működő” polgármestert próbálják ellehetetleníteni, és most láthatjuk Gyöngyöspata példáját is arra nézve, hogy mit ért a Fidesz a Nemzeti Együttműködés Rendszerén. Ez nem a Nemzeti Együttműködés Rendszere, ez a Fidesszel való együttműködés kényszere, amelyből köszönjük szépen, nem kérünk. Mára bebizonyosodott, hogy a kormánypárt ugyanazt a korrupt, pártpolitikai érdekek mentén zajló régi politikát folytatja, mint az MSZP; csupán a körítés más. A Lehet Más a Politika ebben is valódi változást akar, nem elégszik meg a szereplők felcserélésével a politikai korrupció rendszerében.


Eger, 2011. július 19.


Az LMP Heves megyei szervezete

Szólj hozzá

gyöngyöspata lmp eger lmp heves megye