2011. jún 14.

Közösségi rendőrséget! (gyöngyösi sajtótájékoztató és beszélgetés)

írta: szénhidra
Közösségi rendőrséget! (gyöngyösi sajtótájékoztató és beszélgetés)

Az LMP azt javasolja, hogy a mai rendőrségi modellt közösségi rendőrség váltsa fel. A párt napokban bemutatott koncepciója egy új alapokra épülő, szolgáltató jellegű közösségi rendőrség, és egy speciális ügyekkel foglalkozó centralizált szervezet létrehozását szorgalmazza. Az LMP szerint a rendőröknek kiszámítható életpályamodellt és folyamatos képzést kell biztosítani, a rendőrségnek pedig függetlenné kell válni a politikától.

Az LMP szerint tarthatatlan, hogy ma kétszer annyi rendőr van az utcákon, mint a Kádár-rendszer idején, mégis települések százait bénítja meg a félelem és a bizonytalanság légköre, és soha nem látott mélységekben jár a polgárok rendőrségbe vetett hite, bizalma. A rendőrök megítélése lesújtó: a jelvénynek nincs becsülete, viselőit egyszerre övezi félelem, gúny és megvetés. Az LMP koncepciója azért született meg, mert az Orbán-kormány tehetetlen, és nem képes valódi megoldásokat találni a közbiztonság és a rendőrség problémáira.

A Lehet Más a Politika szerint el kell érni, hogy kevesebb rendfenntartó dolgozzon bürokratikus munkakörökben, és több a kistelepüléseken, ahol közösségi alapúvá kell tenni a rendőrséget. Ennek értelmében a helyi önkormányzatok és közösségek nagyobb beleszólást kapnának a rendfenntartók munkájába. A helyiek ugyanis jobban tudják a budapesti döntéshozóknál, hogy a rendfenntartóknak milyen közbiztonsági terv alapján kell eljárnia.

Míg a közösségi rendőrségnek a helyi bűncselekmények felgöngyölítése tartozna a hatáskörébe, addig egy Országos Rendőri Szolgálat névre hallgató centralizált rendőrség az összetettebb, az egész országra kiterjedő bűncselekményekkel, például szervezett bűnözéssel, speciális bűnügyek felderítésével foglalkozna.

Az LMP elengedhetetlennek tartja, hogy létbiztonságot teremtsenek a rendőrök számára, mert nem lehet jó munkát elvárni tőlük, ha megalázzák és kisemmizik őket. Éppen ezért a párt szerint szakértők, szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a parlamenti pártok bevonásával olyan rendőrségi életpályamodellt kell kialakítani, amely a rendőr szakközépiskolától a nyugdíjazásig kiszámítható, stabil anyagi lábakon álló, magas társadalmi megbecsülést és megélhetést életpályát biztosít, és az állomány tagjait tudásuk megújítására ösztönzi.

A rendőrséget vissza kell vezetni a joguralom bástyái közé. Az LMP ezért olyan javaslatot is tesz, amelyek alapján a rendőrök a jövőben nem kötelesek végrehajtani a vezetőiktől kapott jogellenes utasításokat.

A párt egyúttal hangsúlyt fektetne a korrupció és az előítéletesség elleni küzdelemre: középtávon el szeretné érni, hogy a hazai nemzeti kisebbségek az arányszámuknak megfelelően legyenek jelen az adott területek közösségi rendőrségében.   

Az elmúlt években ezt a szemléletet nagy sikerrel vezették be a visegrádi négyek többi országában, a közösségi szemléletű rendőrség ráadásul visszatérést jelentene a magyar hagyományokhoz.  

LMP Sajtó

 

sajtóanyagok:

heol.hu

 

Szólj hozzá

rendőrség kormány lmp közösségi rendőrség lmp heves lmp gyöngyös