2011. jún 09.

Piacot minden településre! Szabó Rebeka Hatvanban

írta: kebes
Piacot minden településre! Szabó Rebeka Hatvanban

Szabó Rebeka, a Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott a Piacot minden településre! országos kampány keretében Hatvanban, a Hunyadi téri termelői piacon. A képviselő helyi termelőktől vásárolt zöldségek és gyümölcsök mögött állva mondta el, hogy a hazai, ismert eredetű élelmiszerek vásárlása nemcsak a környezetnek tesz jót a rövidebb szállítási távolság miatt, de fontos a fogyasztónak is, hiszen egészséges, jóízű, nem mesterségesen utóérlelt gyümölcsöket ehet. A helyi termékek vásárlása a magyar vidéknek is hasznos, hiszen így több jövedelem jut a termelőnek, amely lehetővé teszi a kisléptékű, táji adottságokhoz illeszkedő mezőgazdasági termelés és a vidéki közösségek fennmaradását.

A helyi termelés és a helyi piacok túlélése érdekében szabályozni kell a kereskedelmi központok építését is. Éppen ezért jelentős siker, hogy hétfőn az országgyűlés megszavazta az LMP „Pláza-stop” törvényjavaslatát, amely féléves építési moratóriumot hirdet a plázákra és hipermarketekre annak érdekében, hogy új szabályozás jöhessen létre ezek építésére vonatkozóan. Az ökopárt szerint mindenképpen bővíteni kéne a kereskedelmi központok létesítésének engedélyezésében résztvevők körét, az érintett település önkormányzata és a beruházó mellett bevonva a szomszédos települési önkormányzatokat, a kereskedelmi és iparkamara, a helyi bolttulajdonosok képviselőit, a civilszervezetek és a helyi lakosság képviselőit, illetve az illetékes állami főépítészt is. A döntés alapját részletes hatásvizsgálatok kell, hogy adják, amelyek a hatásterületen fekvő települések mindegyikére egyedileg is kitérnek, és azt is vizsgálják, hogy a tervezett hipermarket építésnek milyen hatása lehet a környék őstermelőire illetve meglévő piacaira.

Tóth Norbert, az LMP Heves megyei szervezetének tagja hozzátette, a városban épült hipermarketek valóban látható hatást gyakoroltak a hatvani termelői piacra. A helyben megtermelt élelmiszerek fogyasztókhoz való eljuttatását a kereskedelmi központok építésének újraszabályozása mellett az is könnyítené, ha lebontanák a kistermelők előtt tornyosuló, az értékesítést megnehezítő bürokratikus akadályokat.

Szólj hozzá

piac hatvan tóth norbert szabó rebeka helyi termék