2011. ápr 18.

Kilövési engedély természetvédőkre – a politikai bosszú mindennél fontosabb?

írta: szénhidra
Kilövési engedély természetvédőkre – a politikai bosszú mindennél fontosabb?

 

fotó: rbglasson @flickr.com

Az LMP felháborító és ostoba lépésnek tartja, hogy a vidékfejlesztési miniszter leváltotta a tárca biodiverzitás és génmegőrzési osztályának vezetőjét, Dr. Rodics Katalint. A sajtóhírek, illetve zöld civil szervezetek tiltakozó közleménye szerint Semjén Zsolt és a mögötte álló, védett madarak kilövését szorgalmazó vadász lobbi áll a Pepó Pál dicstelen korszakát – például a Hortobágyi Nemzeti Park elismert igazgatójának, Aradi Csabának emlékezetes eltávolítását – idéző politikai tisztogatás hátterében.

A hatalommal való visszaélés újabb példája felháborító és ostoba lépés a kormányzat részéről. Dr. Rodics Katalin évtizedek óta kormányoktól függetlenül végzett kiemelkedő szakmai munkát, amit egyaránt elismertek a hazai zöld civil szervezetek, a tudományos szféra és nemzetközi szakmai fórumok is. Jelentős szerepe volt a génmódosított növények termesztésére vonatkozó hazai moratórium kiharcolásában, az őshonos, tájfajta növény- és állatfajok megőrzésében, az ezek génjeit őrző tápiószelei génbank megmentésében. Az EU-elnökség alatt is ő koordinálja az előbbi témákban folyó egyeztetéseket, illetve ő a Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzeti összekötője. Csupa olyan cél érdekében küzdött tehát, amelyeket a jelenlegi kormány prioritásként és Magyarország érdekeként hangoztat, de amelyeket a jelek szerint egy pillanat alatt feláldoz a hobbiból védett madarakra lövöldözni kívánó miniszterelnök-helyettes és lobbi csoportja kicsinyes bosszúvágya miatt. Dr. Rodics Katalin ugyanis a védett állatok kereskedelméről szóló Washingtoni egyezmény koordinátoraként a jogszabályoknak megfelelően a külföldön lelőtt védett állatok trófeáinak behozatalát is számos esetben megakadályozta, amivel a vagyonos hobbivadászok célkeresztjébe került. A felelős miniszter pedig asszisztál a „kilövéséhez”.

Az eddig európai összehasonlításban is kiemelkedő hazai természetvédelem az aránytalan forráselvonások, a hatósági leépítések miatt egyre nehezebb helyzetben próbálja teljesíteni feladatait. Ha a hozzáértő, szakmai véleményükért az aktuális hatalomtól függetlenül mindig kiálló, európai színvonalon teljesítő tisztségviselőket eltávolítják – nyilván a nemzeti együttműködés jegyében -, azzal az Orbán-kormány nyíltan bevallja, hogy a politikai bosszú nem csak a szakmai tisztességnél, de a nemzeti érdeknél is fontosabb számára.

Budapest, 2011. április 18.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő,
a Mezőgazdasági bizottság tagja

Jávor Benedek
országgyűlési képviselő,

Szólj hozzá

semjén zsolt természetvédelem védett madarak dr. rodics katalin