2011. feb 05.

Párt-bérlemények: az LMP az Alkotmánybíróságnál

írta: torosziget
Párt-bérlemények: az LMP az Alkotmánybíróságnál

A Heves megyei Hírlap írása:

A piaci ár töredékéért biztosítanak a pártoknak Egerben önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokat. A bérbeadás feltételeit leíró rendeletet az Alkotmánybíróság vizsgálja.

Az egri önkormányzat kedvezményesen biztosít az arra jogosult pártoknak és szervezeteknek saját tulajdonú ingatlanokat. Az erre vonatkozó rendelet indoklása szerint a pártok részére azok közéletben való szerepvállalására tekintettel adnak bérbe megfelelő nagyságú, nem lakáscélú helyiséget.

A városi közgyűlési képviselők a négyzetméterenkénti havi bérleti díjat 103 forintban határozták meg. Így például az Egri Lokálpatrióta Egyletnek a Bródy Sándor utcában biztosított 57 négyzetméter alapterületű helyiségért havi bruttó 7339 forintot kell átutalni az önkormányzatnak.

Az egri rendeletet 2009 májusában az Alkotmánybíróságnál megtámadta az LMP. Az indítványt Schiffer András – a párt parlamenti frakciójának vezetője – adta be, mivel szerinte a jogszabály sérti az általános jogegyenlőség elvét. Azáltal, hogy az önkormányzatok a választásokon elért eredmények alapján határozzák meg az ingatlan bérlésére való jogosultságot és a helyiség méretét is, nem biztosítja az esélyegyenlőséget – vélekedik az LMP.

Schiffer kifejti: az önkormányzati vagyon hasznosítása során nyújtott kedvezmények a helyi önkormányzással, az önkormányzati feladatellátással kapcsolatos célokhoz kell, hogy kapcsolódjanak. Arról, hogy miért pont az egri rendeletet támadta meg az LMP, és miért nem egyéb megyei jogú város önkormányzatának határozatát, a frakcióvezető úgy nyilatkozott: semmilyen tudatos szándéka nem volt, a véletlennek köszönhető a város kiválasztása.

– Az LMP Egerben, mint ahogy sehol máshol, nem kíván élni a rendelet adta kedvezményekkel. Úgy látjuk, ebben az esetben kettős finanszírozásról van szó, hiszen a pártok az állami támogatásokon túl helyileg is kapnak engedményeket – hangsúlyozta dr. Csarnó Ákos, az LMP egri önkormányzati képviselője.

A képviselő kiemelte: a közpénzből finanszírozott párttámogatás igénybevétele helyett piaci alapon kívánják megoldani az LMP egri irodájának kialakítását. Hozzátette: eddig a pártnak nem volt székhelye Egerben, de már az országgyűlési választások óta tervezik, hogy létrehoznak egy párthelyiséget. Ezt viszont kizárólag piaci alapon kívánják elérni.

A legutóbbi közgyűlésen is központi téma volt a pártok számára kedvezményesen biztosított bérlemények ügye. Dr. Csarnó Ákos kritikákat megfogalmazó felvetésére Habis László válaszolt. A polgármester úgy látja: arra törekedtek az ingatlanok használati jogának kiosztásánál, hogy olyan helyeket ajánljanak fel a pártoknak, amelyeket üzleti alapon nem tudnak hasznosítani. Kiemelte: valójában nem a pazarlás, hanem az ésszerűség vezérli az önkormányzatot minden esetben.

Millióktól esik el a város?

Eger belvárosában és annak környékén átlagosan 1500–2000 forint plusz áfa egy ingatlan havi bérleti díja négyzetméterenként. Ehhez képest a rendelet 103 forint plusz áfa-ban határozza meg az arra jogosult pártok által fizetendő összeget. A Fidesznek még nem találtak megfelelő helyiséget, a többi öt párt vagy szervezet összesen 262 négyzetméternyi területre jogosult. Ez alapján havi 26.986 forintot fizetnek az önkormányzatnak. Mindez, ha piaci alapon működne, nagyjából havi 393 ezer lenne a díj. Ez éves szinten 4,7 millió mínuszt jelenthet.

Forrás: heol.hu 2011. február 5.,  Magyar Krisztián
Fotó: Gál Gábor

Szólj hozzá

eger schiffer andrás csarnó ákos