2010. sze 16.

LMP: „Nulla hulladék” stratégiát és „öko-ószeres” rendszert Egerben!

írta: torosziget
LMP: „Nulla hulladék” stratégiát és „öko-ószeres” rendszert Egerben!

LMP: „Nulla hulladék” stratégiát és „öko-ószeres” rendszert Egerben!
Sajtóanyag

A Lehet Más a Politika egri csoportja kezdeményezi egy tíz éves „nulla hulladék” stratégia kidolgozását a Hulladék Munkaszövetség segítségével. A „nulla hulladék” jövőbemutató elképzelés, amely a természetes ciklusok mintájára olyan rendszerben gondolkodik, amelyben minden hulladék egyben nyersanyag is. A hulladékgyűjtés szerves átalakítása nem pusztán környezetünk érdeke, hanem gazdaságilag is megtérülő intézkedések összessége.

Dr. Csarnó Ákos, a Lehet Más a Politika egri listavezetője elmondta: „a hulladék lerakása, ami jelenleg a Borsod megyei Hejőpapiban történik, Egertől 57 km-re óriási összegeket emészt fel, holott a szemét jelentős részét hasznosítani lehet és kell is. Ahelyett, hogy mi fizetünk a hulladék szállításáért és lerakásáért, ki kell használnunk azt a lehetőséget, hogy a szelektív hulladékot felvásárló és feldolgozó cégek fizetn(én)ek a hulladékért!”

Többek között San Francisco, Canberra, Palermo, az indiai Kovalam, vagy a szlovákiai Tótmegyer városaiban az a közös, hogy mindegyikük elfogadta a „nulla hulladék” stratégiát, azaz olyan terveket támogatnak, amelyek előírják a hulladék ártalmatlanítás fokozatos háttérbe szorítását, és határidőt szabnak az ártalmatlanítás teljes megszüntetésére is. Az említett városok az elmúlt években körülbelül 70%-kal csökkentették a lerakott hulladékot. A legújabb technológiákat alkalmazzák az újrahasznosító- és komposztálóüzemekben, innovatív begyűjtési rendszereket használnak, jól fizető zöld munkahelyeket teremtenek, csökkentik a fogyasztást, és megkövetelik, hogy mind az emberek, mind a Föld számára biztonságos termékeket gyártsanak.

Az LMP képviselőjelöltje szerint, az ambiciózus cél eléréséhez nagyvonalakban a következő intézkedésekre van szükség:

•    Hosszútávú, széles körben elfogadott stratégiát kell alkotni
•    Nagyságrendekkel bővíteni kell a szelektív hulladékgyűjtő rendszert
•    Megfelelő információval (írásban, honlapon, telefonon) kell ellátni a lakosságot arról, hol, mikor és hogyan helyezheti el különböző típusú hulladékát.
•    A szerves hulladékok kérdésének kiemelt szerepet kell szánni. A komposztálás és a biológiai lebontás segítségével 40%-kal, vagy még nagyobb mértékben is csökkenthető a hulladék mennyisége.
•    Általános szemléletformálásra van szükség a lakosság körében.
•    Támogatni kell azokat a vállalkozásokat, akik tesznek a hulladék csökkentéséért.
•    Szigorúan kell büntetni az illegális hulladéklerakást.
•    Differenciált, ösztönző szemétdíjat kell bevezetni. Aki szelektíven gyűjti hulladékát, fizessen kevesebbet, hiszen az önkormányzatnak is kevesebbe kerül!

Gyenge Beatrix, a 4-es választókörzet LMP-s jelöltje bemutatta a párt elképzeléseit az úgynevezett „öko-ószeres” rendszerről: „A „nulla hulladék” stratégia részeként kezdeményezzük flamand minta alapján egy öko-ószeres hálózat kiépítését, és egy a jelenlegi MÉH-nél sokkal többféle hulladékot befogadó telephely kialakítását. Az öko-ószeresek a jelenlegi tavaszi lomtalanítás helyett egész évben üzemelnek és telefonos bejelentés alapján házhoz mennek, ha megunt bútor, elektromos eszköz, textília, játék, könyv, kerékpár stb. kerül kidobásra.”

Az LMP elképzelése szerint a telefonos diszpécserszolgálat egy adatlapon rögzítené a tárgyak jellegét, mennyiségét és hollétét. Különböző méretű teherautók járnák a környéket, pontos út- és időterv szerint. „Belgiumban ezzel a módszerrel igen hatékonyan gyűjtik be a lomokat” tette hozzá Gyenge Beatrix.

Az LMP-s képviselőjelöltek szerint a telephelyen a későbbiekben fokozatosan lehet növelni a befogadandó tárgyak körét. Az öko-ószeres telephely munkatársai idővel egyre több típusú tárgyat lesznek képesek feldolgozni, szétszedni, megjavítani. A megreparált, felújított tárgyakat a kevesebb jövedelemből élő lakosok megvásárolhatják, vagy jótékony célokra is fel lehet ajánlani. Azok a tárgyak, amelyek már nem használhatóak eredeti funkciójukban, anyagukban kerülnek értékesítésre és újrahasznosításra.

Dr. Csarnó Ákos, az LMP egri listavezetője
Gyenge Beatrix képviselőjelölt

Eger, 2010. szeptember 16.

 lehetmas.hu vezércikk >   l   tveger.hu >   l   heol.hu >   l   egriszin.hu >   l  egerhir.hu >  

Szólj hozzá

eger hulladék lmp önkormányzati választások 2010 csarnó ákos gyenge beatrix