2010. sze 13.

Az egri LMP a biomassza fűtőműről

írta: torosziget
Az egri LMP a biomassza fűtőműről

Az LMP jelenlegi formájában nem támogatja az egri fatüzelésű fűtőmű építését

Az LMP, mint a zöld értékek képviselője örömmel látja, hogy az EVAT Zrt. hosszú idő után alternatív megoldást választott az egri felsővárosi távfűtés biztosítására, ugyanakkor a jelenlegi terveket átgondolatlannak, a megvalósuló beruházást pedig környezetszennyezőnek, egészségkárosítónak és pazarlónak tartja. A Lehet Más a Politika az ilyen fajsúlyos kérdésekben elengedhetetlennek tartja a civilekkel, a lakossággal és az ellenzéki pártokkal való egyeztetést. Jelen projekt esetén ez mind elmaradt.

Az LMP helyi csoportja szerint a tájékoztatás hiánya mellett további probléma az, hogy semmilyen hatástanulmány nem készült arról illetve nem került nyilvánosságra, hogy hogyan fog működni a fűtőmű, milyen lesz a szennyezőanyag-kibocsátás, mekkora forgalomnövekedés várható a környéken, és mindez mennyibe fog kerülni a fogyasztóknak hosszútávon. Arról sem készült semmilyen felmérés, hogy milyen alternatív lehetőségei vannak a városnak.

Az egymással is ellentmondó közleményekből az látszik, hogy az önkormányzat és az EVAT Zrt. nincs tisztában a beruházás várható környezetre gyakorolt hatásával. A városvezetés megközelítőleg 600 tonna/éves széndioxid kibocsátást tervez. Ludányi Csaba az északi városrész LMP-s – geográfus végzettségű – képviselőjelöltje szerint „A fűtőmű széndioxid kibocsátása a legoptimistább számítások szerint is a közölt adat hetvenszerese(!)”.

Az LMP ellenzi, hogy a város az energiaigényét a körülöttünk található nemzeti park erdeiből fedezze, ez nem fenntartható megoldás, ráadásul a fa iránti kereslet növekedése a fa árát is emelni fogja, így a távfűtés díjának csökkenése illetve alacsonyabban tartása sem biztosított.

„Tisztában kell lenni azzal, hogy a fűtőmű éves felhasználása 24.000 tonna fa, ami a lakótelep közepén kerül elégetésre, vagyis a légszennyező anyagok – amik a fatüzelés esetén a gázfűtéshez képest két, háromszoros mennyiségben szabadulnak fel – helyben és azonnal a levegőbe fognak kerülni ott, ahol emeletes házak, játszótér illetve sportpályák helyezkednek el” – tette hozzá Ludányi Csaba.

A Lehet Más a Politika egri csoportja szorgalmazza, hogy az önkormányzat vezetése értelmetlen kapkodás helyett a lakosság és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg, milyen lehetőségei vannak a városnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, a spórolásra, illetve a gázfüggőség csökkentésére, illetve kéri, hogy a számításokat, létező tanulmányokat hozza nyilvánosságra.

Alternatív energiaforrásként meg kell fontolni a napkollektorok és a Magyarországon és Egerben is igen jelenős geotermikus energia alkalmazását. Az alternatív energiaforrásokon túl az LMP hatalmas lehetőségeket lát az energia pazarlásának megszüntetésében. A hőszigetelés fejlesztése, valamint a lakásonként külön fogyasztásmérő és szabályozó berendezésekkel a lakosság sokkal többet spórolhatna, hiszen a legolcsóbb energia az, amit nem használunk el.

Dr. Csarnó Ákos, az LMP egri listavezetője
Ludányi Csaba, képviselőjelölt

Eger, 2010. szeptember 13.

 heol.hu >   l   egriszin.hu >   l   tveger.hu >  
 

Szólj hozzá

eger biomassza lmp felsőváros ludányi csaba önkormányzati választások 2010 csarnó ákos