2012. sze 27.

Kulturális koncepció - miért kapkodnánk?

írta: szénhidra
Kulturális koncepció - miért kapkodnánk?

 

urban design.JPGAz új kulturális koncepció összeállítása még nagyon az elején jár. A múltkori (szeptember 20-i) egyeztető tárgyaláson számomra nem derült ki – de szerintem másoknak sem lett egyértelmű – hogy végül is milyen irányba szeretnénk tovább lépni. Egyrészt nyilvánvaló, hogy kell egy jól használható koncepció, másrészt a tartalom a lényeg.

Több érv elhangzott a mellet, hogy az új koncepciót gyorsan el kell készíteni. De ki kell mondani, hogy bármennyire is csábító egy-egy lehetséges (bár bizonytalan) pályázat lehetősége, cserébe nem kellene elkapkodunk a koncepció elkészítését. A koncepció körül két elképzelés halvány körvonala azért látszódik: az egyik egy általános, de fontos elvek kimondását tartalmazza, mint pl. a párhuzamosságok megszüntetése, TDM helyzetének megoldása stb. A másik elképzelés már azonnal a tartalommal való feltöltést részesítené előnyben: pl. mennyi támogatás járna ennek vagy annak az intézménynek, kulturális feladatot ellátó szervezetnek. A magam részéről inkább az elsőt támogatom.

Problémák és hiányok:

Nem tudjuk mennyi pénze lesz az önkormányzatnak, nem tudjuk még hogy illeszkedik a rendszerbe pl. a vár. Egész egyszerűen nem tudjuk még, hogy mennyit tudunk költeni önk-i pénzeket, illetve azt sem ezen belül, hogy mennyit kell költenünk kulturális feladatokra, intézményeinkre.

Mit akarunk pl. az EKMK-val? Egy éve húzódik egy egyszerű igazgató kinevezési procedúra, ez önmagában is röhej...

A tájékoztatón elhangzott állapot-felmérés riasztó adatokat tartalmaz. Ezekből az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a kulturális jellegű előadások és azok hallgatósága tragikus mértékben estek. Erre kell összpontosítanunk.

kultadat1.jpg

kultadat2.jpg

 

A fiatalokról, mint a jövő letéteményeseiről és problémáikról csak általánosságban sikerült beszélni. Rengeteget jel utal arra, hogy a mai fiatalok ugyan érdeklődők, ám nem biztos, hogy a „klasszikus” értelemben vett kultúra irányában. Őket tehát okosan kell jó irányba vezetni: nem szabad figyelmen kívül hagyni szokásaikat, amik közül a legtermészetesebb az on-line felületek használata (szociális hálók, médiatartalmak megosztása). Itt olyan potenciál rejtőzik, amit bármelyik internetet jól ismerő munkatárs össze tud fogni, gyűjteni és ügyesen ki is tudna használni a város.

Személyesen jelen voltam a napokban zajlott artAlom fesztiválon. Azt tapasztaltam, hogy ha engedik a fiatalokat, akkor önmaguk megszerveznek kompletten olyan fesztivált, ami az országban, de még Pesten sem nagyon található! Az a véleményem, hogy sok esetben talán nem kellene „betüremkedni” és ellenőrizni egy-egy kulturális területet (akár úgy is, hogy valamelyik intézményünkre bízzuk a megvalósítását), mert a civil önszerveződéseknek sokkal nagyobb a mozgósító és kivitelező ereje, ha a kis közösségekről van szó és maguk dolgozhatnak a megvalósításon. Többet ér, ha engedjük az önmegvalósítást és az egyes intézményeinknek „csak” koordináló feladatokat adunk.

Ehhez szorosan kapcsolódik az is, hogy sokszor a kulturálódási igényeket nem is képes egy-egy önk-i intézmény kiszolgálni. Ekkor lépnek a színre a helyi vállalkozások. Talán el kellene ismerni, hogy egy olyan este, ahol ugyan hangoskodás folyik, de egyúttal koncert, kiállítás, fellépés is zajlik, akkor az kulturális hiánypótlást valósít meg! Ez a probléma amúgy tovább vezet a „csendrendelet” és turizmus kérdéskörre, ebből is látszik, hogy komoly a kérdés.

Az elmúlt két évben ha valamit megtapasztaltam az az, hogy sajnos a párhuzamosságok – legalábbis a kultúra területén – a legnagyobb akadályok a jó ötletek megvalósítása előtt. Furcsán működik a rendszer: van kulturális bizottságunk, van városházi iroda, erős személyek, személyes érdekek és indíttatások, az EKMK gárdája, a Művészetek Háza (TDM) összekeveredő feladat jellege… Noha ezt hagytam a végére mégis az első és legfontosabb feladatunk az kell hogy legyen, hogy először tiszta viszonyokat kellene kialakítani – házon belül!

Csarnó Ákos

képviselő

Szólj hozzá

kultúra fiatalok lmp csarnó ákos lmp eger TDM