2012. máj 07.

TTT - teljes verzió - frissítés

írta: szénhidra
TTT - teljes verzió - frissítés

A Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság 2011.09.21-ei üléséről készült hangfelvétel „legerősebb” részét kijegyzeteltem. A hangfelvétel időnként értelmezhetetlen részeket is tartalmaz (pl. zajokat, összemosódó beszédet) ezért hiba és félrehallás elképzelhető, azonban nagyrészt az került a legépelt szövegbe, ami elhangzott. Íme:

 

  • Én, megint személyes véleményem, hogy szerintem a bizottságnak elveket kellene elfogadni, olyan éles programot, elképzelést, hogy milyen ívet akarok adni egy, egy városi programsorozatnak, hol vannak a súlypontok szerintem, mire lehet építeni tovább, de a szakmát azt meg csinálja a szakma. Tehát én néha úgy érzem, a bizottság, én is voltam képviselő és mondtam blődségeket össze-vissza, mert azt hittem, hogy én találtam ki a spanyolviaszt és nekem kell ezt megoldani, és akkor amikor rájöttem, hogy nem, hát ez a szakma dolga, a képviselőnek a szabályozás, a támogatás, rendeletalkotás, a bonyolult... hogyan fogja össze ezt az egészet, hogy tényleg úgy működjön ahogy a szakma javasolja. Itt volna jelentős szerepe, és, és itt lenne a, a kulcskérdés ebben. A szakmai részeket én szerintem nem kéne a bizottságnak megoldani, mert azért van a szakma. Ugye az Urbanisztikai Bizottság nem fog házat építeni, mert azért vannak az építészek, extrém eset. És sorolhatnám.

  • Igen. Ebben teljesen igazad van, csak tudod amikor a bizottság kapja azt a jelzést, hogy a középkori piacon xy nevezetű... hogy hívják azt a felolvasót aki, akit meghívott a Művészetek Háza és...

  • Székhelyi József.

  • Székhelyi József elvtársunk akart megjelenni és ezt a bizottságunknak támadva azt mondják, hogy, hogy képzeljük mi, hogy erre pénzt adunk, akkor bizony úgy gondoljuk... De megfogadva a tanácsodat...

  • Ezt ne tessék írni!

  • Ezt ne tessék írni!

  • Ne haragudj Ibolya. (értelmezhetetlen) Idefigyelj! Ez, ez ez innentől politika.

  • Jó, akkor zárjuk is le, mielőtt elkezdjük.

  • mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi nem jöhet ide, mert ő...

  • Nem jöhet ide!

  • ő egy eszdéeszes büdös zsidó, az egyszerűen...

  • Te mondtad. (értelmezhetetlen rész)

  • A kijelentése miatt.

  • De valójában Villon-t baromira tudja. Na most lehet, hogy kell szelektálni evvel, hogy ne jöjjön ide olyan, hanem csak az én emberem jöjjön ide, de...

  • Például. Most megtehetjük.

  • Ez a turizmushoz, a szakmához, kultúrához semmi köze ennek.

  • Ezt pont, ezt te mondod? (értelmezhetetlen rész , jkv vezetéssel kapcsolatos zajok)

  • Erre szeretnék reagálni és ezt nyugodtan lehet jegyzőkönyvbe írni, úgyhogy kérem, hogy... (értelmezhetetlen) … úgy gondolom, hogy nekem, mint a Művészetek Háza vezetőjének és kulturális szakembernek igenis tisztában kell lenni azzal, hogy Székhelyi József vagy xy színész mit tett le szakmai szempontból az asztalra. De azt tudnom kell: Jászai-díjas, nem-jászai, amatőr, béna, rossz, stb. Arról viszont, azzal viszont nem biztos, hogy tisztában kell lennem, hogy hova, politikában hol áll, milyen nézeteket, elveket vall. Ennek tudata nélkül úgymond, miután én meggyőződésem, illetve azt gondolom, hogy egy nagyon jó színész és Villont tényleg nagyon jól tudja, befogadtuk a rendezvénybe, de mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt egyből leállítottuk.

  • Ez így volt.

  • És én kértem is Csákvári képviselő urat, hogy igazán megkönnyítené a munkámat, a szakmai munkámat hogyha esetleg egy listát állítana össze arról, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben és én komolyan mondom, hogy tényleg szeretnék egy ilyet, mert akkor ilyen hibát nem vétünk többet.

  • Jó, köszönöm szépen. (értelmezhetetlen) Bocsánat!

  • nem a személye miatt, hanem a kijelentése miatt...

  • pontosan, tehát nem a személye miatt, de...

  • politikai hovatartozása nélkül...

  • Egyébként én nagyon...

  • Politikai hovatartozása, nem pedig...

  • Én, én nagyon, nagyon örülök hogy, nagyon örülök, hogy Székhelyi Józsefből ilyen felkészült vagy, és azt viszont sajnálom, hogy az ismereteid csak a Székhelyi Józsefig jutnak el. Ajánlom figyelmedbe az egri színészeket, az egri szerzőket és a magyar irodalom remekeit. Köszönöm szépen, jegyzőkönyvben szeretném ezt is, hogyha szerepelne.

 

A színes kiemelést a könnyebb értelmezés miatt alkalmaztam. De kikhez tartoznak az egyes színek?

 

Orosz Lászlóné Ibolya (Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Fidesz-KDNP-ELE)

Pataki Zsuzsa (Művészetek Háza vezetője)

Várkonyi György (EVAT Zrt. vezetője)

Gál Judit (bizottsági tag, Fidesz-KDNP-ELE)

 

Több pontja is van ennek a vitának, ami egyértelműen mutatja, hogy igenis van megkülönböztetés a városban az előadóművészeket illetően, méghozzá politikai alapon.

 

  1. Székhelyi József elvtársunk” – Egyértelműen politikai jellegű minősítés.

  2. hogy képzeljük mi, hogy erre pénzt adunk” – A probléma ezzel annyi, hogy egy egyesület pénzelte volna a művész fellépését, közvetlenül városi pénz nem került volna a színészhez. Az viszont tény, hogy maga a Középkori Piactér egy városi intézmény által szervezett rendezvény.

  3. Ezt ne tessék írni!” – A bizottságok ülései is nyilvánosak, nemcsak a képviselő testületi ülések. Ad absurdum érdeklődő állampolgárok ülnének a bizottságban, akkor a képviselők jobban odafigyelnének arra, hogy mit mondanak?

  4. eszdéeszes büdös zsidó” – Igaz, hogy közvélekedésként és nem egzakt magán véleményként hangzott, de ettől még tény, hogy elhangzott. Nem egy kulturális bizottságba való érvelés.

  5. hanem csak az én emberem jöjjön ide, de...

    Például. Most megtehetjük” – Tökéletes példája a politikai hovatartozáson alapuló megkülönböztetésnek.
  6. de mihelyst az első kritika megérkezett a politikai identitása miatt, hovatartozása miatt egyből leállítottuk. Ez így volt.” - Mint egyel fentebb.
  1. egy listát állítana össze arról, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – A jegyzőkönyv nem erősíti meg egy megírt lista létét, azonban az érintett képviselőtől a mai napig reakció nem érkezett.

  2. akkor ilyen hibát nem vétünk többet”– Ez a részlet erősíti azt a képet, hogy politikai befolyással választják a művészeket, mert a szakemberek előremenekülnek kínjukban, hogy nehogy hibát kövessenek el.

  3. Ajánlom figyelmedbe az egri színészeket, az egri szerzőket és a magyar irodalom remekeit.” – Pár hónappal később Nádasy Erikát tették indexre és nem léphetett fel egy városi támogatást élvező rendezvényen.

 

Szerintem egyértelmű a helyzet.

 

Eger, 2012. május. 6.

 

dr. Csarnó Ákos

képviselő

 

FRISSÍTÉS - Várkonyi György közleménye

 

Az ominózus Bizottsági ülésen a résztvevők hosszasan polemizáltak arról, hogy mi a Bizottság és mi a szakma hatásköre, feladata. Ennek keretében terelődött a szó egy nyári rendezvény elmaradt programjára, Székhelyi József művész úr személyére. Én tettem fel a kérdést, hogy "... zsidó származása miatt nem jöhet? (a pontozott rész már olvasható, bár az eszdéeszes jelzőt nem mondtam) A Bizottság álláspontja egyértelmű volt a napirend (2012. évi rendezvények) végén: sem politikai, sem származási megkülönböztetés nincs Egerben, csupán Székhelyi József korábbi megnyilatkozásai miatt (Himnusz gyalázás) tiltakoztak az egriek. Lista sosem volt és nem is lesz a városban, ez az irónikus felvetés is csak a vita hevében hangzott el.

 

Szólj hozzá

lista lmp lmp eger