2011. aug 16.

Kepes György Művészeti Központ, Eger

írta: szénhidra
Kepes György Művészeti Központ, Eger

Az új Kepes György Művészeti Központ előzetes bejárásán voltam. Vegyes érzésekkel léptem be az épületbe, hiszen korábban évekig dolgoztam ott, az akkori Ifjúsági Házban, évekig jártam előadásokra, moziba és ott tanultam meg mezőségizni is. A hely akkor sokkal többet jelentett mint akár öt évvel ezelőtt, még nem volt benne étterem, az egri fiatalok valódi kulturális és szórakozási központja volt, mára azonban a sok harcot megélt épület új funkciót kap az átalakítások után. Illetve a nyitást október-novemberre tervezik, ám erre az időpontra nem vennék mérget, vagy nagyon bele kell húzni a munkafolyamatokba, hogy a tervezett időre elkészüljön a komplexum.

Első megállapításom, hogy bármennyire is megszokott volt a korábbi kialakítás, nagyon ráfért az épület belső tereire az átalakítás. Sok tágas teret és hosszú, magas kiállítótermeket láthattam. Eléggé lenyűgöző volt a látvány, még akkor is, ha éppen dolgoztak is és minden csupa por és malter volt.

Más szempontból azonban kérdések merültek fel bennem, és idéznék a tavalyi önkormányzati választásokon közreadott programunkból:

...a jelenkor kulturális tendenciái inkább azt jelzik, hogy nem megaintézményekre, hanem kicsi, a változó elvárásokhoz, a valós igényekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó, nem felülről irányított, hanem részben, vagy egészben alulról működtetett intézmények a hatékonyak. Tehát Egerben is szerencsésebb volna, ha legalább 3-4 kis „intézmény” jönne létre, amelyek működtetése is az eddigiektől eltérő modellt követne. A kulturális szféra öntevékeny csoportjai, egyesületei által működtetett, a kultúrafogyasztók tagozódásának megfelelő, sajátos profilú közösségi terek kialakítására lenne szükség, ahol az önkormányzat csak a feltételeket, kereteket, adná, a működtetést, tehát a tartalmat maguk az érintettek biztosítanák. Emellett persze professzionális, piaci alapon működő rendezvényszolgáltatók is szerepet kaphatnának bizonyos területeken.”

E tekintetben az egykori Ifjúsági Ház nagyon jó beilleszthető lett volna ebbe a képbe, azonban helyette lesz a Kepes Központ, illetve az Ifipont Kis-Dobó téren. A magam részéről érdeklődve várom mind a Központ, mind az Ifipont beszámolóit: hatékonyság, látogatók és programok tekintetében egyaránt.

Kérdés érkezett, hogy vajon a fogyatékkal élők (mozgáskorlátozottak) mennyire tudják majd igénybe venni az épületet? Sajnos egyelőre nem láttam annak jelét, hogy az emeletekre hogyan tudnának feljutni, a tervrajzokon nem láttam liftet, úgyhogy meg kell kérdeznem a tervezőt/építőt, hogy e tekintetben gondolkodtak-e amikor tervezték az átalakítást.

 

UPDATE: Valószínűleg félreértés történt, mert a nagyközönség jövőre veheti igénybe az intézményt, a műszaki átadás várható október-novemberben. Munka azért akad elég addig.

Más tekintetben ez egy személyesebb hangvételű poszt, mivel eléggé kötődtem a korábbi intézményhez: sic transit gloria mundi...

 

UPDATE 2: Lesz lift, tehát mozgáskorlátozottak is könnyen az emeletekre juthatnak. (Eger TV híradás, thx Törő) (megnézhető a híradás itt)

 

Sajnos nem vagyok egy Robert Capa, ezek a felvételek sikerültek úgy, ahogy:

 

(további, ám profi galéria innen megnyitható)

 

 

Szólj hozzá

eger lmp eger kepes központ kepes györgy művészeti központ